Herténin veljesten veressä virtaa vauht

Legends-rata-autojen historian ensimmäinen SM-kausi starttaa tulevana viikonloppuna Botniaringin moottoriradalta. Lähtöruudukossa nähdään tänä vuonna vauhdikas veljeskaksikko, kun APR Competition -tiimin Mathias ja Viktor Hertén lähtevät kisailemaan kärkisijoista.

41-vuotias Mathias Hertén on ajanut Legends-luokassa viimeiset kolme vuotta, ja voittanut matkalla mm. Semi-Pro-luokan maailmanmestaruuden. Mathiaksen nuorempi veli Viktor on puolestaan kokenut snowcrossratojen kuningas. 32-vuotiaan pikkuveljen tilillä on snowcrossin SM- ja EM-mestaruudet, ja nyt mies janoaa menestystä autourheilun puolella. Snowcrossissa tunnetusti sattuu ja tapahtuu, ja uransa päätettyään Viktor päätti vaihtaa snowcrossin turvallisempaan lajiin.

– Nyt kun lopetin snowcrossin, oli kiva aloittaa jotakin, mikä ei olisi niin vaarallista. Legendseissä pitää olla tarkkaavaisempi, kun taas fyysisempi snowcross on vaatinut paljon enemmän kuntoilua. Mathiaksen mukanaolo oli yksi tärkeä syy, miksi lähdin Legendseihin mukaan. Sitä ei tiedä, kuinka monta vuotta hän meinaa vielä ajaa, ja on mukava ajaa veljen kanssa kilpaa. Olemme viimeksi ajaneet yhdessä vuonna 2004, valottaa Viktor.

Kun kypärät vedetään päähän, unohtuvat veljesrakkaudet ja kaikista lähtöruudukon kuljettajista tulee kilpailijoita. Uusikaarlepyyssä asuvat Mathias ja Viktor lupaavat kuitenkin antaa hieman enemmän tilaa, kun kyseessä on veli tai tiimitoveri.

– Radalla veli on samanlainen kilpakumppani kuin muutkin. Toki pitää välttää turhia kahnauksia tiimikavereiden kanssa. Jos ei pääse ohi, niin yli ei voi ajaa! toteaa Mathias.

– Yritetään molemmat olla kilttejä toisillemme, ei yritetä ajaa toisen päälle, komppaa Viktor.

SM-arvosta lisämaustetta

Isoveli Mathias väläytti jo Legends-ajouran lopettamista viime kauden jälkimainingeissa, mutta sarjan saama SM-arvo käänsi lopulta miehen pään. Mathias uskoo, että SM-arvo tuo koko luokalle lisäpotkua.

– SM-mitali on aina ollut haaveena, se henkilökohtainen kulta puuttuu. Nyt se on mahdollista saavuttaa Legendsissä. Pakko oli ajaa vielä. SM-arvo antaa varmasti extramaustetta ja uskon, että tulee olemaan paljon jännittävämmät kisat ja tunteet herkillä, aavistelee Mathias.

Viktor on pyrkinyt testaamaan Legends-autolla ajamista runsain määrin ennen kauden alkua. Suurimmat testikilometrit ovat kertyneet Botniaringin radalta, mutta mies on käynyt ajamassa myös Kemorassa ja Alastarossa. Helmikuinen olkapääleikkaus viivästytti kuitenkin miehen testauksen aloitusta.

– Olen yrittänyt ajaa aika paljon. Olisi varmasti voinut ajaa enemmänkin, mutta olin olkapääleikkauksessa helmikuussa ja pääsin vasta sen jälkeen ajamaan. Auto tuntuu hyvältä ja aika paranee varmasti, kun pääsee ajamaan enemmän ja muiden kanssa. Ajolinjat voisivat varmaan olla paremmat. Legendseissä vauhti voi olla pienestä kiinni, esimerkiksi säädöistä voi tulla ratkaisevat puoli sekuntia, pohtii Viktor.

Mathiaksen testikausi on muiden kiireiden vuoksi jäänyt viime tippaan. Mies kävi maanantaina ajamassa kauden ensimmäiset testinsä Botniaringillä, ja säätötyötä on edessä vielä ennen viikonlopun kilpailuja. Mathias ajaa kautensa Jesse Karin viime vuoden mestaruusautolla, ja on valmistautunut kauteen vähentämällä jo ennestään solakasta varrestaan ylimääräisiä kiloja.

– Olen laihduttanut 13 kiloa uuden vuoden jälkeen. Ajoin eilen ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Auto on vielä samoissa säädöissä kuin viime vuonna, kun Jesse Kari voitti Alastarossa. Teemme varmasti vielä muutoksia autoon ennen kisoja. Testeissä ei oikein ollut ajallisia vertailukohtia – aika ei ollut hyvä, mutta tuntuma oli. Vauhti riippuu toki myös kelistä, puntaroi Mathias.

Vain voitto kelpaa

Viktor tähtää SM-kauden avausosakilpailussa jopa kymmenen parhaan joukkoon. Tavoite on 41 Legends-kilpailijan joukossa todella kova, mutta entiseltä snowcross-mestarilta on lupa odottaa hyviä näyttöjä myös ratapuolella.

– Kun aika-ajot on ajettu, tietää vähän, missä seisoo. Kympin sakkiin olisi loistavaa päästä. Täytyy ennen kaikkea yrittää saada puhdas viikonloppu ja päästä kaikki erät maaliin, suunnittelee Viktor.

Mathias-veljen mielessä on ainoastaan palkintokorokkeen korkein sija. SM-mestaruus vaatii kuitenkin voittojen lisäksi tasaista tulostasoa.

– Viikonloppuna on tavoitteena voitto. Kauden alussa pitää saada tasaisia sijoituksia, eikä yhtään nollatulosta saisi tulla, Mathias miettii.

Herténin veljeskaksikon lisäksi APR Competition -tiimissä kisaavat Johan Ahokas, Philip Miemois, Jani Vilen ja Leevi Lintukanto. Legends-luokan ensimmäinen SM-kausi alkaa Botniaringin moottoriradalta tulevana viikonloppuna 25.-26. toukokuuta. Aika-ajot ajetaan lauantaina klo 12.55 kahdessa ryhmässä. Ensimmäinen kilpailulähtö kisataan samana päivänä klo 16.00. Kaksi muuta kilpailulähtöä ovat vuorossa sunnuntaina klo 11.30 ja klo 15.00.

Teksti ja kuva APR Competitionin tiedotus