Sami Erkkilä ja Henri Tuomaala Alastaron suurkisan voittajina – Tuomaalan auto roihahti palamaan

Alastarolla ajettiin Legendsien Mestaruussarjan kauden neljäs osakilpailuviikonloppu, sunnuntaina saatiin päätökseen Harrastesarjan kilpailukausi. Kilpailu innosti mukaan ennätysmäärän osallistujia, radalla nähtiin yhteensä 68 kuljettajaa. Viime vuosien aikana aloitettu työ tuo tulosta ja Legendseissä on vetovoimaa. Tätä hienoa ennätystä juhlittiin perjantaina radan kahviossa omenapiirakalla ja kahvilla. Mestaruussarjan ykkösnimet olivat kauden ensimmäisen voiton ottanut Sami Erkkilä, ja sarjassa kärkeen noussut Henri Tuomaala. Toinen kilpailulähtö päättyi dramaattisesti Tuomaalan auton roihahdettua liekkeihin.

– Eka lähtö ajettiin Erkkilän kanssa kimpassa muilta karkuun, ohiteltiin toisiamme, kunnes Erkkilä otti taas vetovastuun. En yrittänyt riskillä ohitusta vaikka vauhti olisi ehkä riittänyt, ajattelin että 97 pistettä on parempi kuin että jotain sattuisi. Toinen lähtö oli vähän erikoinen, ekalla kierroksella pääsin Las Palmasissa kärkeen Kalle Merisalon ohi kun hän teki pienen virheen. Karkasin jonnekin kolmen sekunnin päähän, kruisailin menemään ja katselin peileihin etteivät muut saisi kiinni. Viimeisellä kierroksella kun menin kaasulle niin tuli liekit kabiiniin, eipä siinä voinut muuta kuin lyödä vehkeet parkkiin ja toivoa ettei koko auto ja ukko pala. Tuikkasin sammutusjärjestelmän päälle, se ei sillä vielä kokonaan sammunut, mutta ratavirkailijat tulivat nopeasti ja saivat homma hoitoon. Kun hässäkkä oli ohi, kysyin voinko kävellä pois kun otti niin aivoon. En tiennyt, että ratavirkailijat olivat keskeyttäneet kisan heti punaisilla kun oli leimahtanut. Mielessä kävi vain kaikki mahdolliset kirosanat, eikä se, että tuli voitto. Oli vähän epäuskoinen tunne. Nyt katsellaan uusi kone nokalle ja valmistaudutaan Ahveniston kilpailuun, Tuomaala kertoo.

– Muutaman kerran siinä vaihdettiin Henkan kanssa paikkaa, saatiin hyvä rako muihin. Alkukisan peesailin, kunnes menin Henkan ohi, mutta huomasin etteipä ollutkaan niin helppoa ajaa kärjessä, meni pari mutkaa jo pitkäksi joten ajattelin että antaa sittenkin Henkan mennä edellä. Pari kierrosta ennen loppua päätin, että jos nyt pystyisin pysymään kärjessä, ja sainkin pidettyä Henkan takana. Lopussa vähän pelästyin kun tuli muutama vesipipisara lasiin, sellainen puolimärkä rata ei ole meikäläiselle ollut se paras vaihtoehto, mutta pysyi sen verran kuivana ettei häirinnyt, Erkkilä kertasi voittoaan.

Erkkilä otti nyt kauden ensimmäisen voiton, se täytti henkilökohtaisen tavoitteen.

– Ekan kisan aikana olin Snooker- tuomarina Englannissa, Kemoran kisa meni vähän penkin alle ja Vauhtiajojen aikana oli pojan rippijuhlat. Ahvenisto ja varmasti myös Botniaring on sitten taas ohjelmassa. Alastaron lähtövoiton myötä täyttyi tämä vuoden tulostavoite, olen voittanut vähintään yhden kisan per vuosi vuodesta 2007 alkaen, vain koronakaudella jäin tavoitteesta, Erkkilä paljastaa.

Harrastesarjassa ensimmäisessä kilpailussa voiton otti kokenut Legends-kuski Jussi Rasku, toiseksi ajoi ensikertalainen Sami Talvitie ja kolmanneksi pitkään Legendsien mekaanikkona toiminut Kari Koivisto. Toisessa lähdössä kärkipari oli sama, mutta kolmanneksi ajoi Joonas Pekkala. Harrastesarjassa ajettiin kauden aikana kolmena päivänä yhteensä kuusi kilpailulähtöä, sarjan mestaruuden vei tuttu nimi lajin parista, Golden Masters-luokassa ajanut Veijo Tolonen. Hopeaa sai Rookie-luokan Joonas Pekkala, pronssia Golden Masters-luokassa ajanut Simo Heikkilä. Neljäs ja samalla paras Lady-luokan kuljettaja oli rata- ja rallin SM-sarjoista tuttu Suvi Jyrkiäinen.

Kuva Hannu Lehtola