Botniaringillä ennätyspitkä päivä – Arto Ojaranta voitti kaiken

Finnish Racing Championship -sarjan kauden kolmas osakilpailu, FRC Botniarace ajettiin lauantaina Botniaringin radalla Eteläpohjanmaan Urheiluautoilijoiden järjestämänä. Lauantain aikana ajettiin kaikkien SM-luokkien startit ja päivän päätteeksi kaksi Harrastesarjan lähtöä. Mestaruussarjassa Arto Ojaranta putsasi pöydän voittamalla kaiken, Ojaranta lähti kolme kertaa paalupaikalta ja ajoi kolmesti voittoon. Harrastesarjassa saatiin tälle kaudelle uudet voittajat, kun ensimmäisen startin vei nimiinsä Riku Yli-Venna ja toisessa voittoon ajoi Jussi Rasku.

Mestaruussarjassa kärkipaikka vaihtui, Ojaranta nousi johtoon ja Lähteenmäki putosi toiseksi, kolmanneksi nousi tasaisesti pisteitä kerännyt Erik Seppänen. Harrastesarjassa Rasku säilytti paikkansa sarjan johdossa, myös Matti Alamäki pysyi toisena, mutta kolmossija muuttui, kun Jouni Ahonen nappasi paikan Tero Suoreijukselta.

Päivän ensimmäisessä startissa Ojaranta sai huonon lähdön ja putosi kuudenneksi, Kalle Merisalo nousi kärkeen, Seppänen ja Veeti Vaara taistelivat kakkospaikasta. Ensimmäistä kertaa tällä kaudella mukana ollut viime kauden SM-hopeamitalisti Marko Kilpiä oli neljäntenä, sarjakärki Lähteenmäki viidentenä. Ykköspaikka vaihtui ensimmäisen kierroksen aikana useasti, siellä piipahtivat Merisalon ja Seppänen lisäksi Vaara. Ojaranta teki nousua kohti kärkeä, oli kahden kierroksen jälkeen ottanut omansa ja ajoi voittoon kolmen kymmenyksen erolla Kilpiään, kolmanneksi tuli Merisalo.

Toinen lähtö alkoi samalla kaavalla kuin ensimmäinenkin, paalupaikalla ollut Ojaranta ei onnistunut ja putosi kolmanneksi, Kilpiä meni kärkeen ja Merisalo toiseksi. Lähtö kuitenkin keskeytettiin jo ensimmäisellä kierroksella, kun Sami Talvitien auto osui kilpakumppaniin ja kaatui rajusti. Talvitie kävi sairaalassa tarkistuttamassa kuntonsa, mutta palasi kilpailupäivän aikana vielä varikolle ja kertoi olevansa kunnossa. Uusintalähdössä Merisalo meni johtoon, Leevi Lintukanto oli toisena, Kilpiä kolmantena, Ojaranta ja Vaara olivat myös mukana kärkiryhmässä. Ojaranta raivasi tietään kohti kärkeä ja ajoi voittoon puolentoista sekunnin erolla Kilpiään, Merisalo oli kolmas, kärkikolmikko oli sama kuin ensimmäisessä lähdössä mutta erot suuremmat.

Mestaruussarjan viimeisessä lähdössä kärkeen ampaisivat tutut nimet, Merisalo veti letkaa, Seppänen oli toisena, Ojaranta kolmantena ja Kilpiä neljäntenä. Taustalla kyttäsi Lähteenmäki, Vaara ja Ahvenistolla kahdesti voittoon ajanut Nico Tikkinen. Jos edellisessä lähdössä erot kärkikolmikossa venähtivät reiluun sekuntiin, nyt maaliin tultiin tiiviissä ryppäässä, Ojaranta sinetöi hattutempun kahden kymmenyksen erolla Merisaloon, Kilpiä oli kolmas vain neljän kymmenyksen erolla.

Botniarace -kilpailun aikataulu muuttui kilpailuviikolla, kun sunnuntaille kaavailtu GT Open -luokan neljän tunnin mittainen kilpailu peruttiin vähäisen osanottajamäärän vuoksi. Normaalisti sunnuntaina ajettava Harrastesarja siirrettiin kuljettajien suostumuksella lauantaille. Päivä oli jo pitkällä, kun Harrastesarjan kuljettajat aloittivat oman kahden lähdön kilpailunsa. Ensimmäisessä startissa nähtiin päivän viihdyttävin voittotaistelu, kun kotiradallaan ajavat Riku Yli-Venna ja Jimmy Liljeqvist selvittelivät välejään. Liljeqvist kävi johdossakin, ja teki viimeisen rohkean yrityksen vielä viimeisessä kaarteessa, mutta paalupaikalta lähtenyt Yli-Venna onnistui ajamaan voittoon puolen sekunnin erolla Liljeqvistiin, kolmanneksi ruutulipulle ehti Jussi Rasku.

Toinen lähtö keskeytettiin puolen välin jälkeen ja kuljettajille pidettiin kilpailun johdon toimesta puhuttelu, läksytyksen aiheena oli keltaisten lippujen huomioiminen kilpailun kuluessa. Keltaiset liput olivat liehumassa, sillä ensimmäisen startin voittanut Yli-Venna oli ajautunut hiekalle ajoharjoitteluradan päädyssä. Liljeqvist nousi lähdössä kärkeen, Viljami Kyllönen oli toisena, Niko Laakso kolmantena ja Joni Nieminen neljäntenä. Kyllönen otti veturin pestin hoidettavakseen, mutta kärkiryhmä oli tiivis ja taistelu tuimaa, mukana olivat Laakso, Matti Alamäki, Liljeqvist, Nieminen, viime kaudella sarjan mestaruuden voittanut Mika Koivu ja Jussi Rasku, joka liittyi joukkoon juuri ennen lähdön keskeytystä. Puhuttelun jälkeen lähdettiin matkaan turva-auton perästä, Rasku nousi johtoon ja piti sen maaliin asti, Kyllönen ajoi toiseksi ja Laakso kolmanneksi. Palkinnot jaettiin kellon huidellessa jo yli iltakymmentä, joten kilpailupäivä oli pitkä mutta viihdyttävä. Harrastesarjan kaksi viimeistä kilpailua ajetaan syyskuun puolessa välissä Alastarolla, SM-sarja jatkuu Virossa elokuussa.

HUOM! Kaikki sarjasijoitukset vielä epävirallisia!

Kuvat Joonas Rintamäki / Chesthill Co