Driftingin Suomen mestari mukaan Legendsien Sorasarjaan!

Viime kaudella driftingin Suomen mestaruuden voittanut kauhajokinen Juha Koskiniemi, 34, osallistuu Legendsien Sorasarjaan kaudella 2023. Vuodesta 2013 driftingin parissa viettänyt Koskiniemi saavutti yhden tavoitteistaan viime kesänä.

– Autourheilu alkoi driftingillä vuonna 2013, alkuun se ei ollut niin tavoitteellista, mutta vuosi vuodelta tulos parani. 2020 olin nelonen, sitten kolmonen ja lopulta se mestaruus tuli viime vuonna. Ura on ollut ”vaikeuksien kautta voittoon”, viimeiset vuodet edettiin tiimin kanssa tavoitteellisesti kohti mestaruutta. Olen harrastanut myös moottorikelkkailua, ja ajattelin siinäkin kisailla, mutta ne hommat kaatuivat aina harjoituksissa sattuneisiin onnettomuuksiin. Drifting, jota voisi kuvailla myös autourheilun taitoluisteluksi, on opettanut auton käsittelyä. Joku on sanonut hyvin, ”pitää osata viedä autoa hallitsemattomassa tilassa hallitusti”, Koskiniemi kertoo.


Koskiniemi värittää kilpakumppaneille, kuva Loudlife Media, autokuva Jonsuu Photography. 

Kipinä Legendsin rattiin syttyi Kauhajoen Sotkassa, testipäivän kurakelissä auto ei päässyt oikeuksiinsa, mutta Koskiniemi sai esimakua mitä voisi olla tulossa.

– Sain vain idean lähteä kokeilemaan Legendsiä, kun kotikaupungin radalla oli siihen tilaisuus. Kipinä tuli kun huomasi, että tässäkin on kysymys autokäsittelytaidoista ja luistokulmista, saa ajaa mies miestä vastaan ja rinnakkain. Tuntuu että driftingistä on aika lyhyt matka tähän lajiin, voin käyttää jo opittuja asioita soraradoilla, tiedän millaista on ajaa ovi ovessa kovassa vahdissa, eikä mua huimaa kun toinen auto on lähellä. Mukaan lähtemistä tietysti helpotti myös Paulin (Laakso) painostus, ajo Sotkassa sujui kuulemma niin hyvin, että kannattaa lähteä koittamaan, en tiedä oliko se vain läppä vai totuus. Joka tapauksessa pari tuntia testin jälkeen olin jo Vaasassa ostamassa autoa, ja se työnnettiin samalla reissulla kyytiin.


Soratesti oli paremminkin mutatesti, kuva Hannu Lehtola

Uran ensimmäiseen Legends-kilpailuun driftingmestari lähtee varovaisin odotuksin, mutta yksi asia on mielessä selkeänä.

– Ei ole mitään suuria odotuksia, ymmärrän realiteetit, tämä vuosi menee tutustuessa lajiin. En ole koskaan aiemmin ajanut millään laitteella kilpaa soralla, ja vastassa on kovia, jo vuosia Legendseillä ajaneita kuskeja. Mun kokemuksena on kaksi testiä, toinen mutaisella radalla ja toinen jäällä. Seuraavalla kaudella sitten tavoitellaan enemmän, toki tälläkin kaudella tavoite on oppia ja nostaa vauhtia kesän aikana, ja tietysti olisi hienoa edes kerran päästä finaaliin. Yksi tavoite tosin on selkeä, Pauli Laakso ja Markus Martelius pitää näkyä peräpeilistä, kivitän niiden tuulilasit, Koskiniemi päättää nauraen.


Driftingissä mennään vieri vieressä, kuva Liude Pictures