Henri Tuomaala ajoi mestariksi, Tuomas Plosila hopealle ja Veli-Pekka Karttunen pronssille!

Legendsien Mestaruussarjan finaali ajettiin Botniaringillä vaihtelevassa syyskelissä, neljän kilometrin radalle lähti pistejahtiin lähes viisikymmentä kuljettajaa. Kuuden viikonlopun mittaisen sarjan mestaruuden voitti Henri Tuomaala, hopea meni Tuomas Plosilalle ja pronssia sai Veli-Pekka Karttunen.

Viikonloppuna ajettiin kolme lähtöä, yksi lauantaina ja kaksi sunnuntaina. Lauantaina keli oli vaihteleva, radalla oli sekä kuivaa että kosteaa, mikä aiheutti tiimeille päänvaivaa säätöjen ja renkaiden valinnoissa. Paalulta startannut Tuomaala tuli maaliin toisena, se riitti varmistamaan sarjan menestyneimmälle kuljettajalle neljännen mestaruuden. Voittoon ajoi Karttunen, joka kohenteli pistesaalilla asemiaan sarjassa, kolmanneksi tuli kotiradallaan ajanut Plosila.

Sunnuntaina keli näytti armahtavan kuljettajia, eikä sadetta ollut näköpiirissä. Tuomaala ei enää startannut, tie oli muille vapaa. Eturivistä lähtenyt Karttunen epäonnistui lähdössä ja jäi paikoilleen, hurjan näköisestä tilanteesta selvittiin kuin ihmeen kaupalla ilman kolarointeja, vaikka ohi pyyhälsi autoja vasemmalta ja oikealta. Karttunen aloitti vauhtiin päästyään raivokkaan takaa-ajon, ja saavutti muutaman kierroksen jälkeen kärjen. Siitä alkoi Legendseille tuttu taistelu, jossa paikkoja vaihdeltiin ahkerasti. Plosila oli viimeisillä hetkillä vahvempi ja voitti kahden kymmenyksen erolla Karttusen, kolmanneksi lähdössä ajoi Jesse Vartiainen.

Lähtökohta kauden viimeiseen kilpailuun oli herkullinen, hopeasta taistelivat Plosila ja Karttunen. Kaksikko oli hyvin mukana kuuden auton kärkiryhmässä, jossa ratkaisu nähtiin vasta viimeisen kierroksen viimeisissä mutkissa. Plosila oli jälleen nopein, Karttunen tuli maaliin aivan imussa toisena, kolmas maalissa oli Sami Erkkilä.

Plosilan ja Karttusen taistelu hopeasta kääntyi lopulta kurikkalaiselle, Plosila otti uransa ensimmäisen mitalin Legendseissä.

– Oli kauden kovin vääntö, ei tullut todellakaan helpolla voitto. Kausi parani loppua kohden, nyt pystyttiin ajamaan kelillä kuin kelillä kärjessä, eiköhän tästä jatketa ensi kaudella. Onhan tämä toiseksi kaudeksi ihan jees, Plosila kertoo.

 

Vuoden 2020 Suomen mestari Karttunen sai pronssia, ja kertoi kilpailun jälkeen jättävänsä tämän kauden jälkeen Legendsit, ainakin toistaiseksi.

– Kauden aikana meni joko hyvin tai huonosti, siitä väliltä ei oikein ollut. Olin päättänyt, että tämä on mun viimeinen vuosi Legendsillä, Karttunen paljastaa.

Tuomaalan aiemmat mestaruudet ovat viiden vuoden takaa, kausilta 2015, -16 ja -17. Lisäksi mestarilla on hyllyssä kaksi hopeaa ja yksi pronssi.

– Tasainen ja ehjä kausi, vaikka alku oli vähän nihkeä ja ehdin jo ajatella että mestaruusjuna karkaa. Ehkä tässä kun ikää tulee, niin tarvitsee enemmän aikaa, loppukautta kohti parani ja vauhti oli tosi hyvää. Kauden jälkeen vedetään happea ja mietitään mitä tehdään, mutta aika suurella todennäköisyydellä Legendsillä jatketaan. Haluaisin vielä ajaa vesikoneisella, olen tähän asti ajanut ilmakoneisella. Olisi se hienompi näyttää täyskättä, kun mestaruuksista kysellään, Tuomaala kertoo hymy kasvoilla.

Artikkeli julkaistu myös Hanaa -lehdessä.

Ajokuvat Tuomas Tenho / Tenhophotography, Henri Tuomaalan kuva Hannu Lehtola