Legendsit tarjosivat riehakkaan shown – SM-ratakauden avauskilpailu ajettiin Botniaringillä

Kahden osakilpailuviikonlopun mittainen Legends SM-sarja käynnistyi Kurikan Botniaringiltä viikonloppuna. Yli kolmenkymmenen kuljettajan värikäs joukko suorastaan poreili intoa päästä radalle tositoimiin. Lauantaille ennustettu sade kiersi Botniaringin rata-alueen, ja tynkäkauden tärkeistä SM-pisteistä  päästiin ajamaan hyvissä olosuhteissa.

Lauantaina parhaan ajan aika-ajossa kellottanut 18-vuotias Leevi Lintukanto starttasi ensimmäiseen kilpailuun paalupaikalta ja tuli lopulta maaliin toisena, lähdön voitti kovan väännön päätteeksi viime kaudella SM-hopealle ajanut Veli-Pekka Karttunen, kolmanneksi tuli toissa kauden sarjan mestari Jesse Kari.

– Kunnon taistelu sytyttää, silloin muistaa miksi tämä on niin hienoa. Oli mahtava kisa. Tähän poikkeukselliseen kauteen ollaan valmistauduttu poikkeavin menetelmin, eli olemme käyneet pari kertaa jopa harjoittelemassa, Karttunen latasi hymy suupielessä.

”Sunnuntaina sataa aina”, Tapio Rautavaaran riimittely piti kutinsa aamupäivällä, ja uusilla Hoosier -renkailla ajettu kilpailu märällä, mutta pikku hiljaa kuivuvalla radalla sekoitti pakkaa huolella. Dramatiikkaa saatiin heti lähdössä, kun edellisen kilpailun parhaan kierrosajan oikeuttamalta paalulta startannut nuori, vasta 16-vuotias Luka Nurmi jäi hetkeksi paikoilleen auton sammuessa. Takaa tulevat ehtivät väistämään Nurmen auton, pahan näköisestä tilanteesta selvittiin säikähdyksellä, ja Nurmikin sai lopulta autonsa vauhtiin, mutta kärki oli jo karannut.

– Auto stumppasi ja sammui, oli aika kuumottava tilanne. Yksikään kolmesta startista ei onnistunut aivan täydellisesti, mutta Alastarolla sitten laitetaan tämäkin osa-alue kuntoon, Nurmi kertoi.

Johan Ahokas näytti että hallitsee täydellisesti uuden renkaan ja märän radan yhdistelmän, vaasalainen runnoi kärkeen ja piti johtopaikkaa hetken hallussaan. Sarjan kaudella 2014 voittaneen Ahokkaan voittohaaveet kuitenkin kuivuivat kasaan samaa tahtia radan kuivumisen kanssa, ja sijoitus putosi lopulta neljänneksi. Pekka Seppänen ja Jesse Kari karkasivat muilta, ja kaksikko tappeli ruutulipulle saakka voitosta. Kari veti tällä kertaa pidemmän korren, Seppäsen taipuessa toiseksi puolen sekunnin erolla. Erinomaiseen vauhtiin itsensä virittänyt, viime kaudella sarjassa sijalle seitsemäntoista päätynyt Jani Vilen kaarsi maaliin kolmantena.

– Kyllähän tuo hyvältä taas maistuu pitkästä aikaa! Viime vuoden olin poissa Legendsin ratista, mutta pikku hiljaa näköjään ruosteet tippuvat ranteista, Kari totesi.

Avausviikonlopun viimeinen kilpailu ajettiin jo täysin kuivuneella radalla auringon säteiden heijastellessa kiiltelevien Legends-autojen pinnoista. Veli-Pekka Karttunen oli nyt vallannut paalupaikan, ja ampui matkaan kuin pyssyn suusta. Perään säntäsivät Seppänen ja Kari, sekä vähän hitaammin kiiruhtamaan lähtenyt Vilen. Nelikko piti katsojia otteessaan ja järjesti Legends-faneille hulppean shown, jonka yksi esiintyjä kuitenkin antautui ennen maalia. Vilenin auto hajosi ja hän keskeytti varikkokatsomon eteen. Jäljelle jäänyt trio lähti viimeiselle kierrokselle Karttusen komennossa, mutta Legends-sanonta ”viimeiselle kierrokselle johdossa lähtevä tuskin voittaa kilpailua”, piti paikkansa. Kierroksen puolessa välissä Kari otti johtopaikan, ja sai pidettyä sen muiden ahkerasta ahdistelusta huolimatta maaliin saakka.

– Nyt oli vanhaan tuttuun tapaan hyvää vääntöä. Taktikoin siten, että voisin viimeiselle kierroksella yrittää hyökätä molempien, Seppäsen ja Karttusen ohi, ja tällä kertaa se onnistui. Nyt voin hyvillä mielin lähteä Alastarolle, toivotaan että kaikki menee nappiin sielläkin, Kari aprikoi.

SM-kaudella ajetaan kaksi osakilpailuviikonloppua, yhteensä kuusi kilpailulähtöä, joista heikoin tulos vähennetään loppupisteistä. Kauden niin kutsuttu päälähtö oli kauden toinen startti, siitä saatuja pisteitä ei lopputuloksista voi vähentää. SM-mitalien kohtalo ratkeaa, kun kauden toinen puolisko ajetaan Alastarolla 12.-13. syyskuuta.

Kuva: Pertti Kangasniemi