Veli-Pekka Karttunen ja Henri Tuomaala voittoihin Vauhtiajoissa – Markku Yliaho jatkaa sarjan johdossa

Viikonloppuna ajettiin Seinäjoen Vauhtiajoissa kauden kolmas osakilpailu. Legendsit olivat sarjana mukana katuradan kiemuroissa kolmen vuoden tauon jälkeen, ja tälläkin kertaa ylivoimaisesti suosituimpana luokkana, betonielementein reunustetulle radalle starttasi kolmekymmentä kuljettajaa.

Vauhtiajoissa ajettiin uutena kilpailumuotona kymmenen kierroksen Sprint Race -lähdöt sekä lauantaina että sunnuntaina. Sprinttikilpailuissa ratkottiin lähtöruudut Mestaruussarjan kilpailuihin. Lauantain sprintin voitti Arto Ojaranta, Leevi Lintukanto oli toinen ja Tuomas Plosila kolmas. Sunnuntain sprintissä ykkönen oli Plosila, Henri Tuomaala ajoi toiseksi ja Ojaranta oli tällä kertaa kolmas.

Mestaruussarjan kauden kuudes kilpailulähtö ajettiin rajun vesisateen jäljiltä märällä radalla. Kaikki kuljettajat mahtuivat ensimmäisiin mutkiin sulassa sovussa, eikä kolarointeja tapahtunut. Ojaranta piti pintansa lähdössä, mutta sarjakärki Markku Yliaho kuittasi nopeasti ja nousi johtoon. Toisesta ruudusta startannut Lintukanto putosi neljänneksi, kun Karttunen rymisteli kohti kärkeä. Kolmannesta ruudusta lähtenyt Plosila stumppasi viivaan, ja romahti ulos kympin sakista, mutta teki nousua. Ojaranta joutui luovuttamaan kakkospaikan toisella kierroksella, Karttunen meni ohi ja lähti jahtaamaan karkumatkalle päässyttä tiimikaveri Yliahoa. Kärjen tuntumassa ollut Lintukanto ajoi ”Ferrumin” kaarteen pitkäksi ja putosi kilpailun viime hetkillä yhdenneksitoista. Lähdön tuhrinut Plosila paiskoi hommia ja nousi kolmanneksi, mutta Ojaranta onnistui lopussa vielä nousemaan ohi ja pudotti kurikkalaisen neljänneksi. Voittotaistelun ratkaisu nähtiin toiseksi viimeisellä kierroksella, Karttunen nousi johtoon, mutta Yliaho antoi painetta ja yritti viimeisellä kierroksella vielä kahmaista paikkaa takaisin, mutta ei siinä onnistunut. Karttunen tuli ruutulipulle voittajana, Yliaho toisena ja Ojaranta kolmantena. Plosila kävi loppuun asti taistelua ja oli neljäs ennen Kalle Merisaloa.

– Ei oikein voi sanoin kuvailla minkälainen taistelu oli. Huomasin kun Markku (Yliaho) sai varoituksen, niin häneltä meni suurin into puolustaa paikkaansa. Joka paikkaan kärkyin, mutta Markku ei tehnyt mitään virhettä, lopulta pääsin ohi sellaisessa paikassa mitä oli vähän kyttäillytkin. Oli kyllä tiukka taistelu ja rehti kilpailu, Karttunen kertoi heti maaliintulon jälkeen.

Sunnuntai oli kylmä ja sateinen päivä. Mestaruussarjan pisteitä jaettiin kauden seitsemännessä lähdössä. Paalupaikalta startannut Plosila otti komennon, Tuomaala lämmitti takana, Merisalo nousi kolmanneksi Jani Vilenin kanssa taistelleen Ojarannan eteen. Taustalla Karttunen teki nousua, ja ensimmäisellä kierroksella Ojarannan ajaessa mutkan leveäksi kuittasi Vilenin kanssa Ojarannan. Kilpailun voitto ratkesi jo toisella kierroksella. Plosila ajautui hiukan leveäksi uudistetun shikaanin sisäänmenossa, Tuomaala meni sisältä ohi ja repäisi välittömästi reilun kaulan takana tuleviin. Erot kasvoivat, kärkikolmikko näytti menevän menojaan, Plosila toisena ja Merisalo kolmantena. Nelospaikasta käytiin kovaa vääntöä, mukana oli nippu nopeita kuljettajia, Vilen, Karttunen, Ojaranta, Yliaho ja Aleksi Pärssinen. Karttunen nousi Vilenin ohi ja lähti jahtaamaan Merisaloa, ajoi pitkäksi venähtäneen eron umpeen ja nousi ohi, seuraavana tähtäimessä oli Plosila, mutta aika oli kulumassa umpeen. Vajaa kaksi kierrosta ennen maalia Karttunen oli onnistunut ajamaan jo mahdottomalta tuntuneen eron kiinni, nousi ohi ja tuli maaliin toisena. Tuomaala otti Legendsien mittakaavassa ylivoimaisen, lähes yhdeksän sekunnin voiton. Karttusen urakointi kantoi toiselle sijalle ja samalla sarjan kakkospaikalle, Plosila kruunasi viikonloppunsa kolmannella sijalla.

– Kaivettiin meidän motorhomesta tämä vauhti, siellä tutkiskeltiin että mikä on kun ei kulje. Vaihdettiin viime yönä moottori, eilisessä moottorissa ei oikein ollut kulkuja, vaikka sen ei niin pitäisi märällä vaikuttaa, mutta kyllä sillä on myös sateella vaikutusta mikä siellä keulalla on. Tästä on hyvä jatkaa kohti Alastaroa, Tuomaala kertoi kisan päätteeksi.

Sarjan johtopaikan piti Yliaho, tiimikaveri Karttunen on vain pisteen päässä ja kolmantena on Tuomaala. Mestaruussarja jatkuu lauantaina 30. heinäkuuta Alastarolla.

Kuva Hannu Lehtola