Viittä vaille mestari

Kilpa-autoilija Pekka Seppänen jäi kuluneella kaudella niukan viiden pisteen päähän Legends Trophy -mestaruudesta. Mies aikoo laittaa kaiken peliin kohti historian ensimmäistä Legendsien SM-kautta.

34-vuotiaalle Seppäselle mennyt Legends-kausi oli järjestyksessään viides. Ensimmäinen mestaruus oli edelliskaudella jo lähellä, kun lopullista ratkaisua jännitettiin aina viimeisen osakilpailun viimeiseen lähtöön asti. Pettymys oli viikonlopun päätteeksi Seppäselle karmaiseva, kun mestaruus jäi lopulta vaivaisen viiden pisteen päähän.

– Alastaron viimeisen lähdön jälkeen sanoin mekaanikoille, etten aja enää metriäkään näillä vessoilla. Minulla oli viimeisessä kilpailussa mahdollisuus yrittää vielä ohi Jesse Karista, mutta mestaruus suli tällä kertaa omaan ajovirheeseen. Lähdön jälkeen oli hieman tunteet pinnassa ja olin aivan varma, että lopetan, kertaa Seppänen kauden päätöstunnelmiaan.

– Pikkujouluissa sitten keskusteltiin mekaanikoiden kanssa ja todettiin, että se jäi niin pienestä kiinni, että yritetään ainakin ensi vuosi vielä. Mutta lähellä oli lopettaminen, Seppänen toteaa.

Herrasmieslaji

Mestaruusratkaisu oli Seppäsen pettymyksestä huolimatta yleisölle viihdyttävä, kun tittelistä taisteltiin kauden viimeiselle ruutulipulle asti. Myös Seppänen löysi asiasta positiivisia puolia, ja kiitteli kauden solidaarista taisteluvirettä.

– Koko ajan oli minulla ja Jessellä (Kari) avaimet käsissä mestaruuteen. Oli hienoa ajaa kilpaa, kun pystyi ajamaan kovaa toista vastaan, ja tiesi, ettei toinen tee mitään tyhmää. Kaikki ketkä ajoivat tänä vuonna kärjessä, osasivat ajaa järkevästi ja hyvin kilpaa. On hienoa, kun voi luottaa, ettei toinen tee mitään kummallista. Se on yksi tämän lajin suola, tiivistää Seppänen.

– Legends-luokassa kaikkein parasta on se, että ajetaan oikeasti kovaa kilpaa, mutta kunnioitetaan toista kuljettajaa. Taso tässä luokassa on todella kova, kovin taso mitä Suomesta löytyy ratapuolelta. Erot ovat todella pienestä kiinni. Siitä kun valot vaihtuvat siihen asti, että ruutulippu heiluu, ei koskaan tiedä, kuka kilpailun vie. Viimeisiin kurveihin asti ajetaan kilpaa, Seppänen kiittelee.

Seppänen muistuttaa, että Legends sopii kaikenikäisille ja -tasoisille kuljettajille. Vaikka taso on lajissa kova, ei ajamaan ryhtymistä kannata miehen mukaan pelätä.

– Kaikki ovat samalla viivalla. Ei haittaa, onko vanha vai nuori, kaikille löytyy vastus. Tuntuu, että vanhemmat kuljettajat ajattelevat välillä, etteivät uskalla tulla kisaamaan, kun on niin kova taso. Ei kannata pelätä, rohkeasti vain mukaan. Legends on myös hyvä ja kustannustehokas ponnahduslauta kartingista ylöspäin, peräänkuuluttaa Seppänen.

Perhe edellä eteenpäin

Nykyisin Vihdissä asuva Seppänen jakaa arkeaan työn, perhe-elämän ja kilpa-autoilun kesken. Miehen kilpakalusto on Imatralla, mikä aiheuttaa myös jonkin verran ajomatkoja. Seppänen antaakin tunnustusta läheisilleen, jotka jaksavat kannustaa ja kulkea kilpa-autoilijan matkassa.

– Autourheilu ja moottoriurheilu on aina ollut koko perheen sydäntä lähellä. Jokaisessa kisassa pyörii kymmenkunta henkeä mukana: lapset, vaimo, mummi ja pappa. Isoveli on mekaanikkona, ja paras kaveri toisena mekaanikkona. Asun Vihdissä ja viikonloppuisin rakennetaan kilpa-autoa Imatralla, joten kiirettä pitää. Itselläni on kaksi pientä lasta, jotka onneksi tykkäävät reissata mukana kisoissa. Perhe edellä aina mennään. Täytyy nostaa isosti hattua vaimolle, joka on ymmärtänyt, mihin on lähtenyt, suitsuttaa kesällä naimisiinkin ehtinyt Seppänen.

– Rakkaudesta lajiin tätä on tehty aina kartingista lähtien. Niin kauan ajetaan kilpaa, kun kaikilla on mukavaa. Sitten lopetetaan, kun ei enää ole hauskaa, summaa Seppänen.

Isompaa pykälää silmään

Seppänen aikoo satsata tositarkoituksella mestaruuteen tulevalla kaudella, ja on asettanut itselleen kovan tavoitteen talvikaudelle. Panokset kovenevat asteen verran, kun Legends-luokka on saamassa SM-arvon ensi vuodelle. Seppänen lähteekin mestaruusjahtiin kovat piipussa.

– Otetaan kaikki kortit esiin ensi kaudelle. Isoveli sanoi saunan lauteilla, että pitäisi saada painoa pois, joten olen alkanut käymään salilla kolme kertaa viikossa. Tavoitteena olisi saada vähän yli kymmenen kiloa pois. Ensi vuonna ajan sekä Pohjois-Euroopan mestaruussarjan että Suomen sarjan, ja todennäköisesti myös MM-kisat vuoden lopussa. Nyt laitetaan kaikki peliin! Vielä kun saadaan kuskista vähän pois painoa niin hyvä tulee, suunnittelee Seppänen.

– Hienoa että saadaan Legendseille SM-arvo, kaikki ovat sitä odottaneet. Minusta se kuuluukin tuolle luokalle. Kaikki pelkäsivät aluksi, että kustannukset nousevat, mutta eivät nyt nousekaan. Hatunnosto tästä järjestömme puheenjohtajalle, Seppänen muistuttaa.

Moni ei ehkä tiedä, että Seppänen on jo ennestään SM-tason urheilija lajissa, joka auttaa myös kilpa-autoilijana kehittymisessä.

– Talvet keilaan SM-tasolla, mikä on hyvää vastapainoa ajamiselle. Siinä pystyy hyvin harjoittelemaan keskittymistä. Keilaan noin kolme kertaa viikossa, ja kilpailuja on noin kaksi kilpailua per viikko, mies valaisee.

Kuluneen kauden päätteeksi Seppänen kiittää vuolaasti yhteistyökumppaneilta saamaansa tukea, ja muistuttaa yhteistyökumppaneiden tärkeydestä kilpa-autoilussa.

– Ilman yhteistyökumppaneita en ajaisi kilpaa. Haluan kiittää kaikkia matkassani mukana olleita ja toivon, että matka jatkuu vieläkin menestyksekkäämpänä tulevalla kaudella, toivoo Seppänen.

Seppänen juhlisti sarjan hopeasijaa koko perheen voimin. Kuva: Rata-SM tiedotus

Teksti: Rata-SM tiedotus