Mestaruusarja käynnistyy, ensimmäiset SM-pisteet jaetaan Alastarolla – mukana myös kansallinen Harrastesarja

Legendsien Mestaruussarjassa kilpaillaan kahden vuoden tauon jälkeen Suomen mestaruudesta. Legendsit ovat tällä kaudella osa uutta rata-autoilun lippulaivaa, Finnish Racing Championship -sarjaa. Kauden aikana ajetaan neljätoista kilpailulähtöä kuuden kilpailuviikonlopun aikana. Kausi käynnistyy Alastarolta tulevana viikonloppuna 20.-21.5 ja päättyy syyskussa Ahvenistolle. Harrastesarjassa ajetaan neljä kilpailua, kaksi kertaa Alastarolla, kertaalleen Botniaringillä ja Ahvenistolla. Sarjoihin ilmoittautui mukaan yli viisikymmentä kuljettajaa ja kauden avauksessa on mukana yhteensä peräti kuusikymmentä kilpailijaa. Uutta on myös täksi kaudeksi vaihtunut rengasmerkki, tällä kaudella vanteille pyöräytetään Nankang -merkkiset kumit.

Suomen mestaruudesta lähtee taistelemaan iso joukko tuttuja kovia nimiä, mutta mukana on myös uusia, muista autourheilulajeista tuttuja kuljettajia. Viime kauden voittaja Henri Tuomaala tavoittelee jälleen korkeinta pyttyä, hopealle ajanut Tuomas Plosilan tavoite on haastaa mestari ja napata SM-kulta Kurikkaan.

– Ihan hyvät fiilikset, on tätä taas koko talvi odotettu että pääsee kisaamaan. Olen käynyt omalla autolla vain kerran radalla, mennyt auton valmistuminen aika viime tinkaan, mutta olen käynyt ajamassa muita autoja. Uudet kuljettajat eivät välttämättä vielä tiedä millainen auton pitää olla, joten olen siinä toiminut apuna. Odotan että tulee entistä tasaisempi taisto mestaruudesta, rengas kun vaihtui niin homma tasoittuu entisestään, ennakoi hallitseva mestari Tuomaala.

– Hyvällä fiiliksellä lähdetään kisaan. Voittoa tietysti tavoitellaan, mutta samat aikeet on varmasti monella muullakin. Kisassa mennään todennäköisesti samalla kaavalla kuin tähänkin asti, eli ”tulos tai ulos” -tyylillä. Uusi rengasmerkki aiheuttaa myös pientä haastetta. Kerran olen ehtinyt testaamaan, joten viikonloppuna nähdään mihin vauhti riittää, Plosila sanoo.

Uusista kuljettajista poimitaan kaksikymmentäkaksi arvokisamitalia ja huimat yksitoista Suomen mestaruutta voittanut Toni Lähteenmäki, joka debytoi Legendsin ratissa Alastarolla ja tuo varmasti oman panoksensa kärkitaisteluihin.

– Legends on kyllä tosi hyvä luokka tulla mukaan! Minut yllätti positiivisesti se, kuinka hyvin uusi kuljettaja on otettu vastaan. Markku Tuomaalan Ice Boys Racing, eivät peittele mitään, vaan ihan aidosti haluavat auttaa joka asiassa. Tämä on ollut kyllä miellyttävä kokemus ennen kuin ensimmäistäkään kilpailua on vielä edes ajettu. Joka lajissa ei olla välttämättä ihan niin avoimia. Valmistautumisessa oli hieman ongelmia, mutta uskon, että vauhti tulee olemaan ihan kohdillaan, kun vaan saadaan kaikki onnistumaan. Hyvään tulokseen on kaikki mahdollisuudet olemassa, Lähteenmäki vakuuttaa omassa tiedotteessaan.

Sami Talvitie on ajanut niin jokkista, formuloita, V1600-luokkaa kuin matalalta murisevia V8-tykkejäkin, joten kokemusta löytyy monesta lajista. Kotiradallaan Talvitie on varmasti kova luu.

– Viime vuoden heinäkuussa tuli Iceboys -tiimiltä puhelua lauantai iltana kahdeksan maissa, että olisi Legends huomiseen harrastekisaan vapaana, tunnin päästä taisin lyödä homman lukkoon ja aamulla oli lähtö kotiradalle. Sen kisan lisäksi ajoin jääradan SM-sarjan viime talvena. Päätin lähteä mukaan, koska luokan kustannusrakenne ja hinta/laatusuhde on kunnossa, sekä tietysti kun Iceboysin kaverit innostivat. Ajetaan Samu Palomäen kanssa samassa ”tiimissä”, katsotaan mihin vauhtiin yhdessä Samun kanssa päästään. Debyyttikauden tuloksista en osaa vielä sanoa, mutta auto on hyvässä tikissä, sillä ovat aiemmin ajaneet Palomäen lisäksi Luka Nurmi ja Philip Miemois, joten meriittejä löytyy. Uskon että parasta tulosta tulee kotiradalta Alastarosta, jossa olen koko lapsuuden viettänyt, Talvitie ennakoi.

Harrastesarjassa on värikäs kattaus jo erittäin kokeneita Legends-kuljettajia ja vastapainona uusia, ensimmäistä kertaa viivalle asettuvia nuoria. Alastaron lähtöluettelosta löytyy Crosskartia SM-tasolla ajanut 16-vuotias Ilari Sääskilahti, jonka isoveli Vertti on viivalla lauantaina Mestaruussarjan kilpailussa ja pikkuveli osallistuu Harrastesarjaan. Seuraavassa kilpailussa osat vaihtuvat ja Ilari aloittaa Mestaruussarjan. Mukana on myös toista kautta Legendsin ratissa aloittava kurikkalainen 17-vuotias Riku Yli-Venna.

– Viime kaudella ajoin neljä viikonloppua, nyt on treeni jäänyt vähemmälle ja Alastaroon lähdetään kylmiltään, siellä sitten ajetaan kesän ekat harjoitukset. Autoa on käyty läpi, perus huollot tehty, suurin ja näkyvin muutos on värin vaihtuminen. Jos sarjan top vitosessa olisi kauden päätteeksi, niin se olisi tosi hyvä saavutus, Alastaro on aika tuttu rata, siellä on tullut ajettua rataleima ja kisa, se on mieleinen rata, Yli-Venna kertoo.

– Veljekset Vertti, 25, ja Ilari, 16, Sääskilahti osallistuvat molemmat viikonlopun Legends -kisaan. Vertti ajaa lauantaina mestaruussarjassa ja Ilari harrastesarjassa vieraskuljettajina. Seuraavassa kisassa toisinpäin. Tähän päädyttiin, kun molemmat päättivät ajaa Legendseissä, mutta tällä hetkellä on vain yksi auto. Lajista kerätään kokemusta tämä kausi. Ilari on ajanut Crosskarteissa kymmenen vuotta, tuloksena talvimestaruuksia, Cup-mestaruuksia, NEZ -sarjan pronssia ja vielä 2022 talvimestaruus-sarjan SM-hopea Xtrem Junioreissa. Lajin vaihto alkoi kiinnostamaan ja Legends valittiin nopeuden ja osallistujamäärien takia. Vertti on ajanut juniorina kartingkisoja Ministä Rotaxiin ja Crosskartteja 125-luokassa ja pari kisaa Xtremellä, nyt palataan asfaltille usean vuoden tauon jälkeen, veljesten isä Petri Sääskilahti kertoo.

Kilpailuviikonloppu Alastarolla alkaa perjantaina harjoituksilla, lauantai käynnistetään aika-ajoilla klo 09.00, ensimmäinen kilpailulähtö tapahtuu klo 12.30. Tarkempi aikataulu alla.

 

Alustava aikataulu, muutokset mahdollisia

Lauantai 20.5.2023

09.00 – 09.15 Legends ryhmä 1 aika-ajo
09.20 – 09.35 Legends ryhmä 2 aika-ajo

12.30 Legends Mestaruussarja 1. kilpailu 15 min + 1 kierros

15.45 Legends Mestaruussarja 2. kilpailu 15 min + 1 kierros

Sunnuntai 21.5.2023

10.00 – 10.15 Legends Harrastesarja aika-ajo

16.00 Legends Harrastesarja 1. kilpailu 15 min + 1 kierros

18.20 Legends Harrastesarja 2. kilpailu 15 min + 1 kierros

Artikkelikuva Tuomas Tenho / Tenhophotography